6.6.2022. MARIJA MAJKA CRKVE – DAN KATOLIČKIH UDRUGA I POKRETA

Na duhovski ponedjeljak 06. lipnja 2022. godine u župi Presvetog Srca Isusova u Šibeniku, proslavljen je blagdan Marije Majke Crkve. Marija je bila ta koja je bila među onima koji su iščekivali silazak Duha Svetoga. Ona je okupila apostole i učenike oko sebe, i ne samo njih već i sve one koji su vjerno pošli za Isusom koje on zove svojom braćom, jer to su njegovi miljenici to su oni koji slušaju i vrše riječ Nebeskog Oca i  Isus ih smatra svojom braćom i sestrama. Toga dana Crkva slavi i okuplja sve one koji su laički posvećeni molitvenim zajednicama i duhovnim pokretima. Tako je u našoj župi nakon svete Mise predstavljeno nekoliko duhovnih pokreta i molitvenih zajednica koje su zaživjele među vjernicima.

 

Biserka Alviž nam je predstavila Djelo Marijino – Pokret fokolara,  povijesni prikaz pokreta kao i trenutne ciljeve i aktivnosti. Karizma Djela Marijina može se izraziti riječju jedinstvo, budući da se temelji na Isusovoj molitvi Ocu: “Oče, da svi budu jedno”. Pokret je posebno usmjeren na  humanitarni rad,  pomoć stradalnicima u nevolji,a u zadnje vrijeme  pomoć izbjeglicama iz Ukrajine.

Sanja Vukšić je predstavila Schoensttatsku duhovnost koja je po Božjoj providnosti zaživjela i u našem gradu i župi.  Budući da se radi o Marijanskoj duhovnosti koja je rasprostranjena po cijelom svijetu, u više od 200 zemalja svijeta na svim kontinentima izgrađena su schoenstatska svetišta koja imaju i svoje  shoenstatske svećenike kao i časne sestre. Na tim temeljima schoenstatske duhovnosti  izrasla je akcija Hodočasničke Gospe,  Majke Triput Divne, kraljice i pobjednice schoenstatske, koja pohodi naše obitelji dva do tri dana u mjesecu  te nam donosi svoje milosti i blagoslove.  Na taj način razvijamo intimniji odnos s Majkom kao i sa njenim Sinom kojeg ona kao posrednica i zagovornica neprestano zagovara. Po uzoru na prvi Savez ljubavi koji je davne 1914. sklopio otac Joseph Kentenich, utemeljitelj ovog duhovnog pokreta, jedanaest župljana ove župe,  koji se okupljaju oko Majke Triput Divne,  sklopilo je Savez ljubavi s Majkom Nebeskom i na taj se  način stavili Majci na raspolaganje kao njena oruđa u ovom današnjem svijetu.

Časna sestra Elizabeta Glasnović predstavila nam je Udrugu sv. Vinka Paulskog te je spomenula nekoliko imena između ostalih sv. Katarinu Laboure i Federika Ozemana utemeljitelja udruge koji je svoje nadahnuće crpio iz riječi i djela sv. Vinka.  Po uzoru na Isusa Krista Vinko je izabrao siromahe za svoju baštinu. Na njemu su se obistinile riječi koje je izgovorio misionarima gotovo dvadeset godina prije smrti: Gospodin me posla navijestiti radosnu vijest siromasima. Gledajte, braćo moja, glavno djelo našega Gospodina bilo je djelo za siromahe. Kada se obratio k drugima, bilo je to da tako kažemo usput. Jao nama ako budemo nemarni u vršenju obaveza koje imamo,  da pomažemo jadnim dušama. Ta predali smo se Bogu za to i Bog računa na nas.

Zorana Gulin predstavila nam je molitvenu zajednicu Treće srce koja je posvećena molitvi za nerođene. Članovi zajednice Treće srce okupljaju se jedan puta tjedno i to ponedjeljkom  na molitvu, a isto tako članovi ove zajednice vrlo su aktivni molitelji pred bolnicama. Članovi molitvene zajednice Treće srce pomažu razgovorima savjetima i prije svega molitvom i žrtvom, zajedno sa Srcem Isusovim i Srcem Marijinim po kojima darujući svoje srce čine Treće srce, što znači – molim i radim za nerođene.  Duhovni voditelj molitvene zajednice je pater Marko Glogović.

Neokatemumenski put je također predstavljen kao vrlo aktivna zajednica. Smisao je puta da postupnim katekumenatom kao načinom kršćanske inicijacije u vidu kateheza, formiranja manjih zajednica unutar župe, pridonose vjerskoj i duhovnoj obnovi Katoličke Crkve u njenom nastojanju na dubljem i trajnom upoznavanju vjernika s izvorima i istinama vjere kao i životom Crkve te njihovo uključivanje, sukladno njihovom pozivu, u novu evangelizaciju.

 

Na kraju nam je dr. Perković predstavio Hrvatsko katoličko  liječničko društvo koje okuplja doktore medicine, doktore dentalne medicine kao i druge srodne specijalnosti farmaceute, biokemičare, koji u okvirima  svojih specijalnosti također djeluju na promicanju kršćanskih vrijednosti i načela u zaštiti zdravlja ljudi i očuvanju ljudskoga života od začeća do prirodne smrti. Društvo je nastalo u samim počecima stvaranja Hrvatske države i djeluje do danas.

Poslije predstavljanja župnik nas je pozvao na prigodni agape gdje su svi  okupljeni uživali u razgovoru i druženju uz divne plodove vrijednih domaćica.