S. MARIANA NA BALDEKINU

U srijedu 1. rujna 2021. našu župu Presvetog Srca Isusova posjetila je s. Mariana Hermann iz Schoenstatta pokraj Koblenza u Njemačkoj, redovnica Družbe koju je osnovao o. Joseph Kentenich, utemeljitelj pobožnosti Majci Triput Divnoj.

Pošto je u našoj župi već par godina proširena Akcija Hodočasničke Gospe bila je lijepa prigoda da nam i s. Marianna, Nijemica koja je odlično naučila hrvatski jezik, još više približi smisao te pobožnosti.  Schoenstattske Marijine sestre žive životom zajednice koja je potpuno izgrađena po modelu obitelji. U svom životu teže postići sve veću sličnost s Marijom. S. Mariana već dugo ima apostolat u Hrvatskoj kojim pomaže u izgradnji Hrvatske schoenstattske obitelji. U njoj je na raspolaganju za Ligu žena i majki kojima  pomaže u rastu i napretku u duhovnom životu i uvodi ih dublje u ovu marijansku duhovnost.

Mariana nam je održala kratku katehezu o Mariji uspoređujući Njezin život s našim u raznim situacijama. Marija nam donosi Krista, a s njime će nas dovesti do Boga Oca. Pozvani smo sklopiti savez s Marijom u kojem ćemo i mi Njoj nešto donijeti (svoj trud oko samoodgoja), a ne samo od Nje nešto tražiti. Njezina je duša bila djetinje čista, u patnjama svog života je sazrela i stoga je dobro osjećala patnje drugih. O. Joseph Kentenich je osobu žene usporedio sa stablom. Korijen je spoznaja da je žena ljubljena od Boga što joj daje snagu da ljubi i podupire druge, deblo je tjelesno i duhovno majčinstvo, a krošnja je životna mudrost koja dolazi od korijena i debla. Žena spoznaje da je Otac nebeski gleda, čeka i neće je ostaviti samu. On je voli i zato žena ima snagu za sve. On je treba da izvrši neku zadaću koja je baš njoj povjerena te može reći da ga kao Marija nosi u ovaj svijet, nosi Kristov blagoslov.

Nakon ove kateheze uslijedilo je kratko druženje sa srdačnom, dragom s.Marianom koja svojom osobnošću, toplinom i pristupom svjedoči Božju i Marijinu blizinu svima oko sebe.  Hvala našem župniku što ju je pozvao i tako nas duhovno uzdigao što nam je svim potrebno.

Pomozi nam Marijo da Te naučimo slijediti i biti kao Ti: poslušni Bogu, otvoreni, jednostavni, skromni, iskreni, spremni na pomoć, samozatajni, blagi, dobrohotni . . .

 

Vjernica