PRESVETO SRCE ISUSOVO 11. 6. 2021.

Ove smo godine svoju župnu svetkovinu Presvetog Srca Isusova proslavili 11. lipnja. Kao i svake godine prethodila joj je trodnevnica koju su predvodili đakon don Ante Škugor i župnik don Tomislav, a na samu svetkovinu pohodio nas je biskup u miru Ante Ivas. Svojim propovijedima su nas pripremali da bolje promislimo o svom odnosu prema Isusu.
Oslonivši se na dnevna čitanja župnik nam je posvijestio da nije dovoljno da budemo samo vršitelji zakona, Božjih zapovijedi, nego moramo biti i Njegovi prijatelji. Isus je došao dopuniti Zakon i o tome nam govori čitavo Sveto pismo. Primjer apostola Pavla, najvećeg širitelja Riječi Božje, koji je putovao Sredozemljem i uvijek propovijedao treba nam biti poticaj da i mi napravimo nešto za širenje Radosne vijesti. U tome nam pomažu i daju hrabrosti sakramenti Krštenja i Potvrde koji su nam nezasluženi Božji dar. Međutim te hrabrosti mi nemamo ni pred svojim ukućanima i susjedima jer je naša vjera često osrednja, polovična, nedosljedna. A imamo apostola Pavla koji je puno propatio radi krivih optužbi i fizičkog kažnjavanja batinanjem, kamenovanjem, bičevanjem. O ovoj temi je Isus sam rekao da tko bude druge učio, taj će biti velik u Njegovim očima.
Isus je svetoj Mariji Margareti Alacoque rekao da mu se pridruži prvog petka u mjesecu, bude s Njim i moli za ljude da Mu se obrate. On će tada učiniti naše srce hrabrim, milosrdnim, pravednim poput Njegovog. On čeka da nas spasi, no ne može to učiniti bez nas i očekuje naše obraćanje k Njemu u molitvi. O Isuse izranjeni, osamljeni pogledaj na nas bijednike koji se gušimo u mnogim nevoljama i jadu svoga srca. . . učini srce naše po Srcu svome . . .
O. biskup Ante je na svečanoj sv. misi, koju je predvodio u suslavlju s više prezbitera, naglasio da ne vjeruje u nekog dalekog Boga koji nas gleda s nebesa i čeka nas kazniti. Također, niti u onakvog boga kojeg predstavljaju materijalno imanje i svi drugi ovozemni prioriteti mnogih ljudi koji ih prihvaćaju bez razmišljanja. Naš Bog nije daleko, On je tu, On se spustio među nas, došao k nama kao čovjek da nam bude blizu, tu s nama svaki dan. U Isusu daje nam čitavog sebe, svoje Srce i čeka da se i naša srca otvore k Njemu te prime Njegovu ljubav. O. biskup nam je govorio vrlo toplo, nadahnuto, s ljubavlju i poticajima da se približimo Srcu našeg Boga u svojoj molitvi i cjelokupnom životu. Svi su brojni nazočni vjernici skladno pjevali prelijepe pjesme Srcu Isusovu i svi smo doživjeli toplinu, blizinu Božju koja nas pohodi i u ovaj dan naše župne svetkovine Presvetog Srca Isusova. Drago Srce Isusovo hvala Ti za svu ljubav i darove koje nam daješ! Učini naša srca blagim i poniznim kao što je Tvoje .

 

Vjernica