Hodočašće u Zadar, 08.10.2019.

Više puta smo moj muž i ja išli na hodočašća koja je predvodio naš župnik don Tomislav. Ovaj put smo odlučili voditi svoju djecu sa sobom pa da podijelimo doživljaje.
Krenuli smo ujutro ranije autobusom s ostalim vjernicima u pravcu Zadra. Zastali smo na vidikovcu  Kamenjaku gdje smo se pomolili za žrtve komunističkog režima.  Oduševio nas je predivan pogled s tog vidikovca. Na tom mjestu bilo je poprilično hladno uz jaku buru pa smo brzo krenuli dalje i zaustavili se u jednom restoranu blizu mora da se malo osvježimo. Na ovom hodočašću pridružilo nam se i nekoliko naših obiteljskih prijatelja sa kojima smo izmjenjivali lijepe doživljaje.
U samom Zadru dočekalo nas je toplo i sunčano vrijeme. Stigli smo u crkvu sv. Šimuna. Imali smo dovoljno vremena da se pomolimo pred neraspadnutim tijelom Tog sveca. Osjećala sam toplinu u srcu znajući da je pored mene starac koji je držao malog Isusa u rukama.
Sudjelovali smo na sv. Misi koju je predvodio nadbiskup Želimir Puljić. Crkva je bila puna. Nakon sv. Mise odlučili smo se prošetati gradom. Don Tomislav nam je pričao o povijesti grada, njegovim znamenitostima i crkvama.
Poslije obilatog ručka u jednom sukošanskom restoranu uputili smo se prema Šibeniku ispunjeni duhom i tijelom.
Moram naglasiti da ovo naše hodočašće, a i ostala hodočašća na kojima smo bili s don Tomislavom nije tek tako da nešto razgledamo i da se pomolimo… Za sva ta mjesta vezani su povijesni događaji koje nam naš župnik ispriča tako detaljno i na takav način da se možemo posve uživjeti. Mislima i osjećajima bivamo prenešeni upravo u to vrijeme i događaje o kojima on govori. Sve tada poprima posve drugačiji ugođaj i doživljaj pa vjerujem da posebno djeci nije moglo biti dosadno. Kroz te priče se uvijek proteže Bog i Njegova milost i kako On vodi svu tu povijest svijeta.
Ovo hodočašće je dodatno oplemenilo srca mene i moje obitelji. Nadam se da će se to vidjeti u našem svakodnevnom životu. Posebno su utjecali primjeri nekih svetaca i njihove žrtve o kojima smo slušali taj dan te da nam budu primjer ljubavi prema našem Stvoritelju.